2021 Fietsrondje naar en door Brabant

 Jaar: 2021

Land: Nederland

Aantal kilometers: 275

Route: Leusden - Leerdam - Dongen - Liempde - Megen - Leusden

Als we met onze camperbus op reis zijn, en we fietstrekkers zien onderweg, begint het altijd weer te kriebelen. En omdat we door Corona nog even in Nederland moesten blijven, besloten we toch maar weer op fietsvakantie te gaan. De vorige was alweer een paar jaar geleden.Ik ging op mijn E-bike en Rien op zijn toerfiets met daarachter de BOB-car. We konden elkaar goed bijhouden; alleen bergop was ik iets sneller boven door mijn motertje. We kampeerden op natuurkampeerterreinen, altijd plek voor fietstrekkers, hoewel ze nu toch liever hadden dat we reserveerden.

De eerste dag reden we naar Leerdam, eerst mooi over de Utrechtse Heuvelrug, waar we de eerste en enige berg van vandaag bedwingen moesten. Verder ging het via rustige boerenweggetjes en fietspaden op Leerdam aan. Bij Culemborg namen we de pont over de Rijn. In totaal fietsten we 54 km.

Als je op fietsvakantie bent moet je altijd rekening houden met op de juiste plaats en het jiuste moment boodschappen doen. We hadden de lunch van thuis meegenomen en deden in Leerdam boodschappen voor het avondeten, vlak voordat we op het "Kampeerbosje Leerdam" aankwamen. Een leuke camping met knusse kleine veldjes met picknicktafels. De zon hadden we niet veel gezien vandaag, maar nog net voordat die onderging, kwam hij nog even in volle glorie tevoorschijn.

Hier vind je de track van deze etappe.

Klaar voor vertrek

Als eerste boven

Kasteel Beverweerd

Koffie bij de molen in Werkhoven

Op de pont bij Culemborg

Leuke pcknickplek

Eten koken op de camping

Het toetje van vandaag


Voor de tweede dag hadden we een afstand bedacht van ruim 60 kilometer naar Dongen. We moesten nog een paar rivieren oversteken vandaag. Bij Leerdam namen we de brug over de Linge, omdat het pontje verderop, dat we wilden nemen, niet voer. Bij fort Vuren wilden we de Waal oversteken, maar het pontje voer niet op doordeweekse dagen, dus moesten we omrijden via Gorinchem, waar we een minicruise maakten om in Woudrichem te komen. De laatste rivier, die we over moesten, was de Maas. Daar namen we een pont, die gratis was. Nu waren we dus in Brabant en reden via mooie wegen en fietspaden, meestal de LF 9 (de NAP route) naar Steenoven bij Dongen. 
Daar gingen we op camping "de Duiventoren"staan.

Hier vind je de track van deze etappe.

De Linge

Koffie bij fort Vuren

Minicruise over de Waal

Woudrichem



Picknicken op een mooie bank

De pont over de Maas

Op camping de Duiventoren


Op dag drie reden we naar Liempde via weer een mooie route van 51 km. Eerst kwamen we langs de Efteling en daarna fietsten we door de Loonse en Drunense duinen. Daar maakten we een tijdlijnfoto van een heidegebied en stuurden die naar Staatsbosbeheer. Voorbij Oisterwijk kwamen we langs mooie vennen, goed voor de picknick. Vlak voordat we op de camping kwamen, deden we nog boodschappen in Boxtel. We stonden op camping "Bluewoods", en nog niet zo lang bestaand natuurkampeerterrein, dat nog in opbouw was. We mochten op het trekkersveld gaan staan, naast de kabelbaan en de trampoline.

Hier vind je de track van deze etappe.

De Pyton op de Efteling

Schapen op de hei

De foto voor Staatsbosbeheer


Oisterwijks ven


Op Bluewoods


Op de vierde dag maakten we de laatste Brabantse etappe van 52 km. We reden nu weer naar het noorden door een streek met afwisselend weilanden, bossen en heidevelden. In Veghel vonden we een plekje op een terras, lekker in de scahduw, want vandaag scheen de zon uitbundig en was gelijk te warm om in te zitten. We deden er ook maar even boodschappen voor de lunch. De winkel voor de avondboodscchppen vonden we 10 kilometer voor de eindbestemming, in Berghem. Nog net in Brabant, vak voor de Maas gingen we op camling "De Maasakker" staan. Hij stond behoorlijk vol, er was een groep veteranen neergestreken, die er hun reünie hielden. Omdat we weer vrij vroeg waren hadden we eerst het trekkersveldje met 4 plekken en twee picknicktafels voor ons alleen, maar er kwamen toch nog wat fietstrekkers bij. Heel gezellig.

Hier vind je de track van deze etappe.

Koffie met gebak in Veghel

Picknick in het bos

Alweer een heideveld

Klooster Bethlehem

Camping de Maasakker

De laatste etappe was 53 km lang en voerde ons weer naar huis. We moesten nu weer allerlei rivieren oversteken. De eerste was vlakbij de camping en ging over de Maas, de Tweede, over de Waal, ging over een hoge brug, de Prins Willem Alexanderbrug, De Linge staken we over via een fietsbruggetje en de laatste, de Rijn weer met een veerpont. We waren nu in Amerongen, waar we lunchten op een terras. Daarna moesten we nog de Amerongse berg bedwingen en fietsten langs het Valleikanaal, ons welbekend weer naar huis.

Hier vind je de track van deze etappe.

Laatste keer klaar voor vertrek

De Prins Willem Alexande brug

Kasteel de Wijenburg

Nog 1 rivier....


Kunst langs het Valleikanaal


 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten